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緑のパンケーキ


Green Herb Pancake

The sun's birthday, the first day of spring and New Year's day all arrive together in Iran. For centuries,  Easter eggs have been colored, designed, painted and displayed in living rooms to symbolize the birth of the world. Green sprouts have also decorated dining room tables as a symbol of growth
because  New Year's day has been regarded as the rebirth of nature since antiquity. Grandma Malka makes her green sprouts by germinating brown lentils. She also sprouts wheat, barely and mung beans - whatever is available. 

 Various green dishes are made, such as herb noodle soup, green herb pilaf and green herb pancake which are taken on picnics on the 13th day after New Year's. The number 13 has always been regarded as a wicked number by the Zoroastrians, the ancient Persians. Zoroastrian festivals are still the grandest celebrations in Iran. Persians still believe the devil visits the house on the 13th day of the first month. 
 People prepare their green pancakes and go out to picnics. Unfortunately, while the residents are escaping the devil, it is happy hour for the thieves who ransack the houses, devil or no devil. 

 I did a cooking class with Miss Midori in Namba in Osaka, Japan on Persian New Year's day, 2012. Her name, Midori, just so happens to mean 'green', We piled the green entrees onto plates and into bowls. 

 The giant green pancake was successfully flipped over on the skillet. ( Scroll down to see the image.) Everyone applauded in relief. 

Even those not used to eating such a profusion of pungent herbs, especially coriander leaves, devoured and enjoyed all the green. 



タログハウス・大阪店で「ペルシャの春のお正月」2012年3月10日

 

 カタログハウスのイベント担当の緑さんと一緒に作る緑のお料理
目玉が飛び出るほどの大量の香味野菜でパンケーキを作りました。 


電磁調理台で野菜パンケーキを作ると、フライパンの壁面はガスのように火が当たらないので苦労しました。出来上がった緑のパンケーキは、いつも香菜を除ける人もきれいに食べてくださいました。あまりの香味野菜の量の多さで分からないくなったのでしょう。


緑のパンケーキは、みごとに裏返し!


みなさん、初めて作ったペルシャ料理に感嘆。

【材料 4人分】
香草野菜 合わせて400g
パセリー 1束大
にら 1束
香菜(またはほうれん草) 1束
長ねぎ(または玉ねぎ1個)1束
(タラゴンがあれば少々)
 レタス 3皮
にんにく(すりおろす) 2~3片
小麦粉 大さじ1
重曹 小さじ1
塩 小さじ3/4
こしょう 小さじ1/8
卵 4個

油 大さじ3

【調理】
香味野菜とレタスは、極みじん切りにし、にんいくはすりおろし、すべてを手でしっかり搾って水分をとる。
1の小麦粉、重曹、塩、こしょう、卵をボウルに入れ、阿波がでるまでよく混ぜ合わせ、ホットケーキの生地のやわらかさにする。
フライパンに大さじ2の油を熱し、生地を流し込み、蓋をして15分ほど弱火で焼く。
片面が焼き上がったら、フライパンをゆすって生地が動けば、お皿をフライパンに被せ、上下にひっくり返す。お皿にのったククをフライパンに滑らせ、裏側を5分ほど焼き上げる。

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