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緑豆の雑炊

Persian Porridge Pary

As much as anything, Aash represents the lush nature and bountiful fields of Iran. This hearty stew contains all the vitamins and minerals you need to nourish you through the day in one bowl.
 It’s a chunky herbal soup with meat, beans, rice, grains, vegetables, sour wild fruits and/or yogurt in any combination.

Caramelized sliced onions, deep-fried garlic and fried dried mint are always used as garnishes, which add to the fragrance of this infinitely rich soup.

In Persian the word for cook is ‘aashpaz’ or ‘one who can cook aash’, which refers to all Iranian women. (well, almost all, as some are finally giving in to cans and packages) The ingredients are tossed into the pot by handfuls and teacups with an experienced eye, then abracadabra, a magical bowl of pure goodness.

Scroll down for the images of the Porridge Party hosted by Japan Asian Association and Asian Friendship Society (JAFS) in Osaka. The event begun with the beguiling sounds of the santour and dunbak, history of cuisine, storytelling and cooking a huge pot of Persian porridge for one hundred people. The porridge called “Aash Maash” (both pronounced like the ‘a’ in ‘all’) translates into “Mung Beans Porridge”. Aash is the soupy starchy stew, kind of like a porridge with herbs, and ‘maash’ is the little green beans called ‘mung beans’


耳と目と口でペルシャを楽しむイベント
ペルシャ伝統音楽を聴き、スライドショーを見て、雑炊を味わう。


ペルシャ料理研究家・ダリアが100人分のペルシャ雑炊を作りました。


雑炊のトッピングに数えきれないほどのにんにくをみじん切りにしました。


早めに来られたお客様もお手伝いしてくださり。


賑やかで楽しい調理場になりました。


サントゥール演奏前のプーリーママから最後の味付けしてもらって・・・・


サントゥールの調律と料理の調理で大忙し。
左:河村真衣 (ペルシャ太鼓、トンバクも演奏) 
右:プーリー・アナビアン (サントゥール演奏)


雑炊の会にはペルシャの緑豆の雑炊を振舞いました。


カレーのベースに使うターメリック、大量の香味野菜、そして、飾りには香菜(コリアンダーの葉)。でも、どんぶり鉢とお箸が似合います。食感も和食。


【材料 4人分】
緑豆                 1/4カップ
米                    1/4カップ
小玉ねぎ(皮をむいて丸ごと) 4個
水                  4カップ
大根(3cmの角切り)      2個
塩/こしょう             少々
香味野菜(すべて2cmに切る) 合わせて300g
パセリ、にら、小松菜、ディル (乾燥の場合は、大さじ1)
【材料】
玉ねぎ               2個
油                    1/2カップ
砂糖                   大
ターメリック               小さじ1
【緑豆と米の準備】
 緑豆と米を一晩たっぷりの水に浸しておく。
【調理】
  鍋にトッピング以外の材料を入れ、中火で沸騰させる。具が鍋の底に引っ付かないように、時々混ぜながら蓋をせずに30分ほど煮込む。
【トッピング】
3 玉ねぎは、厚いのが残らないように均等に厚さ1mmにスライスする。フライパンに油をしっかりと熱し、玉ねぎを強火で炒める。徐々に火を弱くし、焦げ目が付く程度にカリカリに揚げる。(全体が同じ形と色に仕上がるためには気を長く・・・)砂糖とターメリックをふり、さらに3分ほど揚げる。大皿に重ならないように広げて冷ます。
  「アッシュ・マッシュ」を大きな深皿に移し、香草とトッピングをのせる。
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トッピング

にんにく(みじん切り)  3片
油               大さじ1
塩               小さじ1/
フライパンに油を熱し、にんにくがきつね色になったら塩とターメリックで調味する。

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