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ルーレットケーキ



Roulette Cake

This cake is a variation, a close relative, of jelly roll cake, except the texture is more firm than fluffy. Also, there are more ingredients in the roll. Rather than being limited to just jelly or jam, this treatment calls for, well, whatever you like. How about chopped pecans or walnuts (they work best), cranberries, raisins or dates added to the jelly, jam or marmalade? 

You can prepare this without a cake pan, too, by simply spreading the batter on aluminum foil. To make the cake extra special, I add cardamon and rosewater to the batter. Then you spread the jelly or jam on it and liberally sprinkle whatever nuts and dried fruit you choose over the entire surface. 

What's even more advantageous about not using pans is the space you save in the oven. You can bake multiple cakes.

I made four of them in a fairly small Japanese-style oven for an event at The five-star Swiss Hotel in Namba, Osaka, the hub of Osaka, where the night is as bright as day, where its people are the livest and most vigorous known in Japan. 

These cakes produced over one hundred servings. The executive chef took his first bite into the roulette cake before they were sprinkled with powder sugar and arranged on the platters. He nodded. Thereupon, he acquired the taste of cardamon .

Understand that serving something exotic in a fancy hotel in Osaka can be risky. The concerned manager reiterated what I know. Osakans are used to tasty, simple, inexpensive food. If they are served something unusual which they are unaccustomed to or don't care for, they will howl and call the hotel all day.

To everyone's relief, the cake, cardamon, rosewater and all, was consumed to the last crumb. But the usual howling and calling, we did receive, that there wasn't enough.



ケーキ型がいらないルーレットケーキ。生地を伸ばして、ロールする。今流行のロールケーキより内容が詰まっていて、よっぽどヘルシーです。


自家製マーマレード、くるみ、ナツメヤシの絶妙なコンビ。味付けは、カルダモンとバラ水。どれほどエギゾチックか。


大阪の下町、西九条の公民館の料理教室でこの豪華なケーキを紹介。中に入れるジャムを変えるだけで、毎回違ったルーレットケーキが楽しめる。


難波スイスホテルで100人分のルーレットケーキを作って届けた。
カルダモンも薔薇水も初めての味をシェフに試食していただいた。

The chef bravely takes his first bite into the roulette cake.

 Roulette cake made for 100 people at a five star Hotel in Osaka (Swiss Hotel) Osaka, the second biggest city after Tokyo is the livest and most vigorous people. Since Osakans are the most rowdy bunch in a city filled with inexpensive delectable food and comedy shows, if they don't quite like the cuisine they will be calling the chef all day so it took a bit of courage making this roullette cake full of exotic spices.It says, 1001 Magical Bites from Halal food. Of course halal food is just a great excuse for me to introduce Persian food, lecture music at Swiss Hotel sponsored by Namba Society.


一味違うケーキだけど、意外に違和感がなかったって。
食道楽大阪のお客さんにちょっと違うもの出したら、えらいこっちゃ。
ぜったいに美味しないとあかん。


ケーキを切ってから、粉糖をふりかける。


それを同じサイズに切らんと・・・


花とミントの葉でお化粧して


美しくなって登場


イランでは、家庭でも蝋燭たてたり、花を野性的に散らしたり、豪華な飾りをします。


え?そんなこと毎日するん?って思うでしょうね。毎日、来客があるからです。
毎日宴会がつづきます。人生がパーティーなんです。


ダリアのイベントで本を購入すれば、消費税分おまけします。
160円もお得!金のペンでサインもしますよ。


このルーレットケーキを神戸のラ・スイートホテルでも出しました。


2014年7月4日で行ったレクチャー・ランチ・デザートのイベント
最新のマンハッタンのお話から古代ペルシャへと飛んでいきました。


気取ったホテルでは、スノビッシュなでルーレット・ケーキがデセールに変身。





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